fbpx

In ‘The Floor is Yours’ gaan we de komende tijd kennismaken met vrouwelijke ondernemers. Sterke vrouwen die stoere keuzes maken. Die uit hun comfortzone komen. Maar ook obstakels tegenkomen op hun pad. Hoe zijn ze ooit begonnen? Wat drijft ze? En wat zijn hun struggles? Wil jij ook je verhaal vertellen? Mail naar info@mellola.com.


Hoi Esther, leuk dat je je verhaal wil vertellen! Ik ben super benieuwd. Maar eerst: wie is Esther Megens?

Een meisje uit de Achterhoek, met inmiddels een behoorlijk druk leven. Ik run namelijk twee bedrijven: Brand Booster en Molinis. Daarom vind ik het ook zo fijn dat ik nog steeds in de Achterhoek woon. Samen met Mark: de liefde van mijn leven. We hebben er alle rust en ruimte, het groen en de dieren om ons heen. Heerlijk!
Daarnaast ben ik een keiharde ondernemer. Ik zie overal mogelijkheden en heb grootse ideeën. Maar ik geniet ook dagelijks van de kleine dingen. En ben dankbaar voor alles wat ik meemaak. Ook voor de moeilijke gezinssituatie waarin ik ben opgegroeid. Daardoor kan ik nu als de beste met stressvolle situaties omgaan. En gemakkelijk meerdere ballen in de lucht houden.

Ja, twee bedrijven, wow! Heeft dat ondernemende er altijd al ingezeten?

Nou, de stress in ons gezin kwam onder andere door de financiële situatie. Als kind merk je dat. Dus besloot ik toen al dat ik financieel onafhankelijk wilde zijn. Ik was ook altijd al bezig met ‘bedrijfjes’. Ik speelde kantoortje, restaurantje, maakte m’n eigen magazine en ga zo maar door. Ook ging ik al van jongs af aan langs de deuren om kaartspellen te verkopen. Het waren relatiegeschenken die mijn vader aan zijn klanten gaf. Maar als hij ze over had, verkocht ik ze voor een gulden per stuk. Een zaterdag leverde me zo twintig gulden op. En dat op tienjarige leeftijd.

Aha, zo vroeg dus al. En wat deed je, als ondernemer in de dop, dan na de middelbare school?

Eerst heb ik ‘Commerciële Economie’ gestudeerd op het HBO. En later ‘Consumer Psychology & Marketing’ aan de Universiteit Twente. Daarna begon ik bij een marktonderzoeksbureau. Ik werd heel kort gehouden; mijn initiatieven om ook werkzaamheden op te pakken die niet direct bij mijn functie hoorden, werden allesbehalve gewaardeerd. Ik vloog dus bijna letterlijk tegen het plafond, maar hield vol. Na een jaar begon de crisis en moest ik er weg. Vanwege mijn ervaring ben ik toen ‘Pionier Marktonderzoek’ gestart. Ik was nu ondernemer. Maar voelde dat ik mijn dagen niet alleen met marktonderzoek wilde vullen. Begin 2010 startte ik als marketingmanager bij multinational Nedap. Door de vrijheid die ik daar kreeg, voelde ik me als een vis in het water. Ook had ik eindelijk gelijkgestemde ondernemers om me heen. In de acht jaar dat ik daar werkte, is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider. Ik ben best trots dat ik daar aan heb bijgedragen.

Dat mag ook wel. Maar waardoor ben je je huidige bedrijven uiteindelijk begonnen?

Zoals ik al zei, zie ik overal business opportunities, dus naast mijn fulltime baan bij Nedap was ik ook bezig het internationaal schoenaccessoire-label: Molinis op te zetten. Dat ontstond toen ik in 2007 naar de stad wilde gaan, en alleen pumps had. Ik ‘verloor’ al eens mijn pump doordat de hak tussen de stoeptegels bleef haken. Om dit te voorkomen, deed ik een rode haarband over iedere pump heen. Ik merkte meteen dat ze veel steviger aan mijn voeten zaten, en met het rood zagen ze er nog leuker uit ook! Het idee van ‘schoenaccessoires’ was geboren.
Het kostte me uiteindelijk vier jaar om een goed netwerk op te bouwen en om het product verder te ontwikkelen tot de (vegan) leren accessoires die het nu zijn. Uiteindelijk heb ik voor Molinis mijn baan opgezegd.
Het marketing-consultancybureau ‘Brand Booster’ is ontstaan doordat ik tijdens netwerkbijeenkomsten en gesprekken met mede-ondernemers vaak marketingadvies gaf. Ik kreeg daar zo veel energie van, dat ik bedacht dat ik persoonlijke begeleiding wilde geven aan ondernemers die hun product of dienst op de markt willen brengen.

Welke missies heb je voor je bedrijven?

Met beide bedrijven wil ik mensen helpen. En, net als Mellola, er zijn voor de powervrouw. De onafhankelijke vrouw die verantwoordelijkheid neemt voor haar leven, en uit haar comfortzone durft te stappen.
Molinis is er voor vrouwen wereldwijd die het liefst iedere dag nieuwe schoenen dragen. Met mijn comfortabele en duurzame product help ik de shoe addicts zonder bijbehorende bankrekening om toch steeds fris en fashionable voor de dag te komen.
Met Brand Booster wil ik zo veel mogelijk ondernemers helpen om alles uit hun bedrijf te halen.

Aha, twee totaal verschillende bedrijven en toch eenzelfde soort missie, mooi. En hoe ga jij als ondernemer om met problemen die je tegenkomt?

Sinds 2017 laat ik me coachen door een aantal Amerikaanse mentoren. Van hen leerde ik dat je als ondernemer vooral problemen moet kunnen oplossen. Zelfs als je eenmaal succesvol bent, blijf je dingen tegenkomen op je pad. ‘Gewoon fixen die handel’, zeg ik altijd. En telkens als iets niet werkt, probeer je iets anders. Edison zei het al; “I have not failed, I’ve just found 10.000 ways that don’t work”. En met elk opgelost probleem, groei je dichter naar succes.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Plannen? Zo veel mogelijk positieve impact maken op ondernemers en met z’n allen financieel onafhankelijk zijn. Daarna zie ik wel weer wat er op m’n pad komt 🙂

Wat wil je de lezers nog meegeven?

Probeer niet alles zelf te doen! Die fout heeft me veel tijd en geld gekost. Dus zoek een coach of mentor die verder is dan jij. Vooral marketing is onmisbaar voor succes. No sales, no business, right?!

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =

welcome,

we just need your login details and you're good to go